« Kungsfärg

Har du hus och funderar på att sälja men inte riktigt vet vad som händer med inflation och huspriser? Vi har kikat lite på sambandet mellan huspriser och inflation och kan säga att priserna faktiskt inte påverkas särskilt mycket alls. Vi ser en marginell nedgång på huspriser vid en inflation och det är tryggt att veta att den tillgången är hyfsat säker. Men, och det är ett stort men, det som påverkas mest under en inflation är möjligheten att få och klara av ett bostadslån. 

Bostadsköp är sällan spekulation

De allra flesta som köper hus gör det för att de vill bo i det, inte för att spekulera i en eventuell framtida vinst. Man binder upp sig på långa lån och i tider med hög inflation när Riksbanken höjer räntor så räcker det inte att jämföra mäklare på jämförmäklare.nu, man måste också räkna på hur man skulle klara ytterligare räntehöjningar. Är du husköpare bör du göra två olika budgetar. En med dagens räntor och en med dubbelt så hög ränta för att simulera ett "worst case scenario".

För dig som vill sälja betyder det två saker. 

  • Huspriset kommer inte att påverkas allt för mycket även vid inflation
  • Potentiella köpare blir färre under en inflation

Tipset är att lägga ut huset till försäljning om man vill sälja och på så sätt testa marknaden. Mäklare tar i regel inte betalt förrän huset är sålt så de kostnader som det kan medföra är överkomliga. Vill man ha fler köpare som budar bör man dock vänta. 

29 Nov 2022