« Kungsfärg

Tapetsering är ett relativt enkelt sätt att göra en förändring i hemmet. Nya tapeter i ett rum kan lyfta det en hel del. En del tänker att det är svårt att göra på egen hand, men med lite tid och tålamod så går det galant. Det du ska lägga ner mycket tid på, det är underarbetet.

Även om det är tråkigt är det jätteviktigt att ha en slät, fast yta. Känn över väggarna om tapeten är lös eller om det finns blåsor, vilket inte är ovanligt om det är en gammal tapet. Du ska ta bort allt som sitter löst och sedan spackla över ojämnheter och slipa tills du har ett slätt underlag.

Ta bort gammal tapet

Ibland kan det vara många lager tapet som sitter på väggen och det är ofta så att du behöver ta bort gammal tapet innan du sätter upp en ny. Viss sorts tapet, exempelvis strukturtapet eller vävtapet, har ett speciellt ytskikt som inte går att tapetsera över. För riktigt bra resultat bör man i de flesta fall ta bort den tapet som sitter där, så att inte undersidan blir ojämn eller att tapeten inte ska fästa ordentligt.

Det tar tid samt kräver en hel del tålamod för att få bort gammal tapet. Det är bra att ha något vasst, som en spackelspade. Den gör att du kan komma under tapeten och därmed få den att släppa så pass att du kan dra bort en bit av tapeten.

Du kan även mjuka upp tapeten före du ska dra av den. Du kan använda en apparat som ångar upp tapeten, eller också att spraya på tapeten. Sedan är det bara att skrapa av tapeten med hjälp av en spackelspade igen, vilket borde gå som smort i och med att tapeten mjuknat upp ordentligt och limmet sprejats bort.

Bra redskap är ett måste

När du ska tapetsera är det bra att ha rätt redskap. Du bör ha bra rakblad, tapetknivar, svamp att torka lim med och en hink med ljummet vatten. Och använd rätt lim.

Efter du tagit bort gammal tapet och spacklat ojämnheter, så slipa ner spacklet och ta sedan bort slipdammet.

Det du ska lägga ner god tid på, det är första våden. Det är viktigt att den hamnar rätt och rakt. Sedan är det rätt så lätt att fortsätta med resterande våder.

Det som kan vara lite knixigt är om du har valt tapeter med mönsterpassning, eller om du har väggar med många hörn och vinklar. Men tar du det bara lugnt och är noggrann så ska det gå bra det med.

18 Sep 2020