« Kungsfärg

Om det är något som späder på stressnivån i vardagen så är det den höga ljudnivån ute i samhället. Ljud är svårt att värja sig från, även om allt fler använder hörlurar för att stänga ute ljudet från omvärlden och lyssna på musik, podcasts eller ljudböcker. Detta skapar dock en isolering som i sig inte är så hälsosam för alla. Allt med måtta, som ordspråket säger.

Det finns dock ett sätt att sänka ljudnivån i allmänna områden - i staden, vid motorvägen, flygplatsen eller bredvid nattklubben. Svaret heter bullerplank och blir allt vanligaste såväl i städer som runt privatpersoners bostäder i villaområden. 

Två sorter: reflekterande och absorberande bullerplank

Det finns två olika sorters bullerplank: absorberande och reflekterande. De funkar i enlighet med sina namn - det absorberande bullerplanket suger upp ljudvågorna som studsar mot det och lämna området på andra sidan ifred. Det reflekterande ljudplanket funkar lite tvärtom och studsar tillbaka ljudet i den riktning det kommer från vilket också gör att området på andra sidan planket får sänkt ljudnivå.

Det absorberande bullerplanket är populärt i städer där man vill sänka ljudnivån i allmänhet, medan det reflekterande bullerplanket är mer poppis hos privatpersoner i villaområden. Ett bullerplank sänker ljudnivån med upp till 24 decibel, vilket är en markant sänkning.

Är du villaägare och lider av ljudet från en närliggande motorväg, högljudda grannar eller andra störande bullerkällor så är ett bullerplank kanske din bästa investering någonsin. Förhoppningsvis kommer även allmänna områden med hög ljudnivå att utrustas med bullerplank i allt större utsträckning.

14 Dec 2022