« Kungsfärg

Att kunna köpa en traditionell persisk matta är något som ger stor lycka till många. Att sedan placera ut den och se hur den förgyller rummet är nästan magiskt. Men hur gör man för att rengöra sådana mattor? Kan man be en städfirma om hjälp? Det kan man nog, men man kan också göra det på egen hand. För att förstå hur man gör får vi gå till hur de gör i de länder där mattorna tillverkas, där de helt enkelt är "vanliga" mattor för de som bor där. 

Gör så här

Börja med att ta ut mattan och skaka av allt som ligger löst på den. Lägg den sedan plant på en ren yta. Ett rengjort garagegolv funkar men allra bäst är det om du kan lägga plast på golvet först. Häll sedan ljummet vatten med ett milt rengöringsmedel på mattan. Låt det sjunka in ordentligt och häll på vatten så de är ordentligt blött. 

Dra sedan med en gummiskrapa längs med mattan. Följ fibrerna och gör långa drag  med skrapan. Häll på nytt rent vatten och gör om till vattnet som kommer ur är helt rent. Häng sedan upp mattan på tork. Lika enkelt som att få hjälp med flyttstädning i Örebro! Mattan blir ren på nolltid. Tänk på att detta är något som man inte gör oftare än kanske var 5 år, eller vid behov. Mattor gillar inte att bada och varje rengöring, oavsett hur försiktig du är, kommer att slita på mattan lite grann. 

5 Dec 2021