« Kungsfärg

Ett mycket enkelt sätt att göra en förändring i hemmet med, är att måla om. Du kan måla väggarna så väl som måla om taket. 

För att måla om en vägg hemma, så behöver du detta:

  • Olika roller, målarrullar
  • Penslar i olika storlekar
  • Spardyna
  • Färgtråg
  • Tvättsvamp
  • Piassavakvast
  • Slipkloss
  • Skruvmejsel
  • Skyddshandskar
  • Skyddsglasögon

Material:

Målartvätt, Slippapper, Sandspackel, Maskeringstejp, Målarfärg.

Förarbete

Det allra viktigaste när du ska måla, det är förarbetet. Du bör tvätta väggen. Testa att tvätta liten yta, för att se vad det är för färg. De tas bort på olika sätt. Du ska även se till att skrapa bort lös färg, samt spackla alla sprickor och skadade partier. Slipa de spacklade ytorna släta och helt i nivå med väggen. Om skadan är stor bör du ev spackla en gång till, låta det torka och sedan slipa igen.

Nu kan du ta fram maskeringstejp. Tejpa noga runt dörrfoder, socklar och andra detaljer som inte ska målas.

Måla väggen

Börja med att sparmåla alla kanter mot tak, golv, hörn och snickerier. Använd en liten pensel så att du kommer åt ordentligt. Du kan också använda en hörnroller. Du kan även använda en spardyna runt kanter. Bakokm element eller rör är det bra att använda en elementroller med långt skaft eller en elementpensel.

När du lägger färg på väggen, arbeta metodiskt. Måla hela väggen utan avbrott. Stryk på färg uppifrån och ner i ca 1/2 m stort fält. Använd sedan rollern för att jämna ut färgen. Ibland räcker det inte med en strykning för att få en jämn och fin yta. När färgen är övermålningsbar, kan du måla väggen en andra gång. Låt inte maskeringstejpen sitta kvar för länge efter du målat färdigt. När ytan är dammtorr, ta försiktigt loss tejpen så att du inte skadar väggen.

Vanliga målningsfel – så undviker du dem

Det finns en del misstag och fel som en del råkar göra då de ska måla. En av dem är att dra rollern i sicksack över hela väggen. Då blir dessvärre inte färgen jämn. Du bör rolla med ånga, raka rörelser, upp och ned, lugnt och fint. 

Ett annat misstag är att bara använda tråget att hälla över färgen i. Du häller då inte upp mer än du har användning för. Men nackdelen är att du heller inte har tillräckligt med färg nära till hands när du ska måla ett stort rum, där de torra väggarna suger mycket färg. Då måste du pausa hela tiden och fylla på mer färg i tråget. Då är det bättre använda en stor hink, med en tejpad plastpåse i och ha den som ett stort tråg.

Köp inte billig maskeringstejp, då kan den lossna. Satsa på en lite dyrare, som sitter kvar där den ska. 

18 Dec 2020