« Kungsfärg

Hösten, det är den tid som de allra flesta blir sugna på att ta tag i renoveringar hemma. Det gäller då insidan av huset, eftersom att man ofta om sommaren sysselsätter sig med renoveringar av utsidan. Att renovera kan vara bra eftersom det ger ett ökat värde till huset. Du kan alltså få huset att vara värt mer, bara genom att rusta upp ett eller några rum. Efter en renovering är gjord kan du se till att omvärdera bostaden så att du får reda på nya värdet. Det kan vara bra om du har planer på att sälja det eller att senare kunna utöka ditt bolån. 

Gör det du kan – låt hantverkare fixa resten

Man kan säga så här, att det bästa sättet att renovera på, det är att göra de enkla, tidskrävande arbeten själv och sedan låta proffs ta hand om svåra uppgifter som kräver fackkunskap. Om du bara använder hantverkare, till alla delar, så kan det bli dyrt. Men, det kan bli minst lika dyrt om du tar på dig hela jobbet på egen hand och gör det på fel sätt. Kanske du mäter fel och köper fel och inte får byta, eller att du kopplar in diskmaskinen helt fel och det går sönder. Då är det inte säkert du får ut det på försäkringen, för att det inte är gjort på ett så kallat fackmässigt sätt. 

Det bästa är alltså att göra de saker du vet att du kan göra och låta proffsen sköta resten. Två saker ska du låta bli att göra på egen hand. Det är VVS och elinstallationer. De ska göra av fackmän med rätt behörigheter och certifikat.

Saker som man ofta kan göra på egen hand, det är att riva ut det gamla köket, badrummet och så vidare, eller att måla och tapetsera. Kakel i köket brukar även det gå bra att göra på egen hand. Är det kakel eller klinkers till badrummet så bör du anlita hantverkare, med ett våtrumscertifikat som gör det åt dig. 

När du ska göra en del jobb på egen hand

Är det så att du tänker att du ska göra en del av renoveringen på egen hand, så se till att du har tiden, orken och lusten att genomföra det du satt upp att du ska göra. Sedan är det bra att även se till så att du läser på om de moment du tänkt göra, så att du vet exakt hur de går till. PÅ nätet finns det massor av bra information, guider och videos. När du sedan ska utföra jobbet, se till att mäta och beräkna både en och två gånger extra. Gör du fel, så kan du inte reklamera dig själv.

Köp bra byggmaterial och jämför priserna. Utrustning av olika slag är inget du måste köpa, utan mycket går att hyra eller låna av andra. 

När du anlitar hantverkare

Anlita aldrig en hantverkare och betala svart för jobbet! Det är dels olagligt, dels kan det ge dig andra sorters problem. Du kan inte reklamera samt att personen du anlitade kan säga att du anlitade honom och inte hans firma. 

Anlita alltid en hantverkare med F-skattsedel eftersom att du då kan vända dig till Allmänna reklamationsnämnden om du inte är nöjd med det utförda jobbet, eller om det är så att ni inte kommer överens. 

En stor fördel du har då du anlitar en hantverkare är att du har rätt till ROT-avdrag. Det är en form av skatteavdrag. Du får göra detta avdrag från din skatt på själva arbetskostnaden. Du ansöker inte själv om det, utan det är hantverkaren eller byggfirman som gör det. Sedan dras denna kostnad av på den faktura du ska betala.

3 Oct 2020