« Kungsfärg

Ibland stöter man på en dörr som är mycket gammal och det skulle kännas som ett helgerån att byta ut den eller förändra utseendet på den. Dessa dörrar bör man bevara i originalskick så länge det bara går. Eller låta ett företag som jobbar med dörrtillverkning i Uppsala göra en kopia av den om det gått så långt att den inte går att rädda. 

Sen finns det gamla dörrar som bara är gamla och utslitna. De kan man byta ut hur man vill, eller göra om så de blir snygga. Men hur gör man om man vill måla om en ytterdörr? Vi tipsar.

Så här gör du för att måla

Om du tänkt måla om dörren i samma kulör så räcker det att du använder målartvätt och gör ordentligt rent innan du börjar måla. Ska du byta ut färgen helt och hållet bör du däremot avlägsna gammal färg innan. Skrapa loss flagnande färg och dra med sandpapper för att få en vidhäftningsyta. 

Om dörren är helt ren från färg bör du grunda med en oljeprimer först. När det sedan är dags att måla - välj en färg som flyter ut bra. Linoljefärg är en vanlig färg. Tänk också på att en ytterdörr ska tåla väder och vind, och en del tuffa tag som skor som sparkas mot den för att bli av med snö och/eller sand. 

När du målat färdigt, lägg då på ett lager till! Med tunn och lättflytande färg behöver man oftast fler lager än man tror. Lycka till! 

16 Apr 2022