« Kungsfärg

Väggarna i ditt hem har fördelen av att förändra och förvandla ditt utrymme med hjälp av färg eller tapeter. Ett dramatiskt rum kan omedelbart göras mjukt och luftigt med applicering av ljus blek färg. Medan ett rum som känns för stort kan omedelbart kännas mysigt med mörkare tapeter med ett slående mönster. Det finns för- och nackdelar med att använda färg eller tapeter. Faktorer att tänka på är enkel applicering, kostnad och mångsidighet för ditt utrymme. Vilken du än väljer kommer dina väggar att gynnas av tillägg av färg eller tapeter.

Viktiga faktorer att tänka på när man väljer mellan målning och tapeter

Förberedelse

Hur lång tid det tar att förbereda en vägg när man bestämmer sig för att måla eller tapetsera måste beaktas. Om du utgår från en bar vägg kan du hoppa över det här tipset, om du har en befintlig finish applicerad på väggen, läs vidare...

Tapet:

NACKDELAR: Att ta bort befintlig tapet kan vara en tråkig uppgift som kräver tålamod och rätt verktyg för att vara effektiv. Borttagning av tapeter kan göras med kemikalier eller avskalningsverktyg, men försiktighet måste iakttas annars kan skador uppstå på väggen. Kontakta en hemförbättringsbutik för specifika instruktioner för din applikation.

Måla:

FÖRDELAR: Om du målar över en skadad vägg, förbered defekter med spackel och låt torka 24 timmar i förväg. Att applicera primerfärg i förväg för att måla över mörkare färg kommer att göra din målningsförberedelse lättare. Målning kräver betydligt mindre förberedelsetid än tapeter.

Urval & hållbarhet

Både färg och tapeter finns i obegränsade varianter och färger. Färger finns i olika glanser, medan tapeter kommer i pappers- och vinylytor för hållbarhet och finishvariation. Din familjs livsstil kan göra stor skillnad i vilken finish du väljer.

Tapet:

FÖRDELAR: Mycket tålig och tål slitage av barn, områden med hög trafik och många varianter är tvättbara.

NACKDELAR: Eftersom tapeter appliceras med ett lim, kan badrum och kök med hög fuktighet göra att tapeter lossnar från väggen.

Måla:

FÖRDELAR: Beroende på glans/finish är färg ett bra alternativ för områden som behöver ha en billig och enkel applicering. Halvblanka till högblanka färger är hållbara och är vanligtvis reserverade för trim, ytterdörrar, etc.

NACKDELAR: När väggar är skadade, skrapade eller träffade kan färg flisas och reparation och ommålning kommer att vara nödvändig.

Kostnad

Tapeter och färg kan variera i pris från den låga delen till den höga delen av kostnadsspektrumet. Tapeter är i genomsnitt dyrare att köpa rullar, tillbehör och att få det installerat. Måla är i genomsnitt billigare och kräver mycket få förnödenheter, och en amatör kan applicera det. Det bör noteras att billiga tapeter kan köpas och om du gör det själv kan du skära ner på installationskostnaderna. På samma sätt med färg, kan mer avancerade faux-färger och texturerad färg vara dyra, särskilt om den behöver appliceras professionellt.

En kombination av båda:

Många människor vill ha mångsidigheten att lägga till en textur på sin vägg med anpassningsbara färger. Målningsbar tapet är en produkt som kommer i rullar eller självhäftande rutor. Efter att den strukturerade tapeten har applicerats kan den lämnas naken eller så kan den målas. Målningsbar tapet är det bästa av två världar!

27 Jun 2023