« Kungsfärg

Börjar det bli dags att måla om hemma? Då finns det några saker du ska tänka på. För att göra livet lite enklare så har jag valt att ge dig bra tips när du ska måla huset. Mitt första tips är att kolla vilken typ av färg ditt hus har idag. Är det en slamfärg som Falu Rödfärg till exempel eller är det akrylatfärg eller kanske linoljefärg? Det bästa är att använda samma typ av färg. 

Förberedelse är A och O

Köp hem rätt färg, och rätt mängd. Har du svårt att beräkna hur mycket det går åt så kan du alltid be färghandlaren om hjälp. Se sedan till att ha bra stegar, byggställning eller en skylift hemma så det blir enkelt att nå även högre höjder. 

Rengör väggen noggrant! Har du oljebaserad färg eller akryl så behöver du skrapa huset. Bästaprodukterna.com har testat olika färgskrapor och där kan du hitta en som fungerar för dig. Har du slamfärg räcker det med att borsta väggen med hjälp av en hård borste, piassavakvast fungerar mycket bra. 

Om du väljer att tvätta väggen - tänk då på att den måste torka ordentligt innan du målar. Annars stänger du inne fukt och din vägg kommer att börja ruttna. 

Dags att måla

Använd en bred pensel när du målar, det går snabbare. Men glöm inte att också ha en för lite smalare områden. För dig som använder slamfärg finns även möjlighet att spruta på färgen på väggen. Kolla med din färghandlare, de kan hyra ut sådan utrustning. 

För det mesta räcker det med en strykning om huset redan är målat. Är det första gången huset målas hoppar du över rengöring och målar istället två gånger. 

25 Jun 2023