« Kungsfärg

Står kökskranen och droppar eller tycker du bara den är allmänt ful och behöver bytas? Många väljer att byta köksblandare av olika skäl och oavsett vilket skäl du har så finns det saker att tänka på innan du sätter igång. 

Om du inte är van vid verktyg eller känner dig minsta osäker på VVS-jobb så bör du fundera på byte av köksblandare installerat och klart. Det innebär att en rörmokare kommer hem till dig och tar bort det gamla, installerar det nya och sedan testar så allt funkar. Sedan städar de efter sig och du har en ny kran i köket utan dropp och snyggare än den gamla. 

Om du vill göra det själv

Börja med att köpa ny köksblandare och se till att du har alla monteringsdetaljer innan du sätter igång. Gör sedan så här:

  1. Stäng av vattnet! Antingen vid huvudledningen eller under diskhon. Det finns olika ställen i olika hus.
  2. Testa att vattnet verkligen är avstängt. Att lossa ett rör med tryck är enkelt, att få ihop det igen medan det sprutar vatten är nästan omöjligt. 
  3. Byt kranen enligt medföljande instruktion. Följ instruktionen slaviskt för även om det kan se konstigt ut med vissa mått så stämmer den. 
  4. Sätt på vattnet och ha någon som kollar efter läckor medan du är kvar vid avstängningsventilen. Du måste kunna vrida av snabbt vid behov.

OM du byter på egen hand och det sedan börjar läcka och du får vattenskador kan ditt försäkringsbolag neka ersättning. Det är bra att bära med sig. Be gärna en rörmokare kolla ditt jobb, de kan sedan skriva ett intyg vilket de flesta försäkringsbolag godkänner. 

18 Aug 2022