« Kungsfärg

Går du i tankarna att köpa hus? Det kan vara bra att hitta en mäklare, som tar ett vettigt mäklar- arvode för att hjälpa dig  med att hitta det perfekta huset. Vad för arvode mäklare tar, det är olika. Det beror lite på vad de ska hjälpa dig med. Det är inte ovanligt att de tar mäklararvode procent. När du har hittat en mäklare du vill anlita, så bolla då dem vad det är du är ute efter att köpa. Om det är en villa, bostadsrätt eller annat.

Just att hitta det perfekta boendet är inte alltid det lättaste, men du har säkert vissa önskemål eller ibland till och med krav. 

Gör en kalkyl inför husköp

Det är även bra att veta hur mycket ditt hus får kosta, så se till att göra en bra kalkyl. Du bör ha en egen kontantinsats samt att du även oftast måste ansöka om ett lånelöfte för att ta reda på hur stort bolån du kan få. 

När du vet hur mycket pengar du kan få låna, så är det smart att göra en så kallad boendekalkyl inklusive kostnaderna för din bolåneränta och amortering samt olika utgifter som kan tillkomma. Dessa kan vara saker som pantbrev, driftskostnader, husbesiktning och annat.

Förbered dig för att gå på visning

En näklare kan ta med dig på visning av olika hus. Det går även att gå på visning utan egen mäklare och möta säljarens mäklare. Var väl förberedd för själva visningen och ha med frågor att ställa. Se även till att undersöka bostaden noga. 

Ett annat viktigt dokument att ta del av är energideklarationen som säljaren är ansvarig att ta fram.  Om säljaren har gjort en husbesiktning brukar även besiktningsprotokollet finnas att ta del av i bostadsannonsen eller vid visningen.

Slutför husköpet

Om det är ett hus du fastnar för, lägg då bud. Sedan, om du vinner budet då är det dags att skriva kontrakt och betala en handpenning.  Tillträde till huset, det fastställs när ni skriver kontraket. När köpet är helt klart kan du börja planera för att flytta.

7 Oct 2022